Nedávno sme sa rozhodli priniesť vám každý víkend tip na zaujímavý film, knihu alebo dokument, ktorý by sa venoval téme udržateľnosti, životného prostredia, umelej inteligencie či zdravia. Tentoraz dávame do pozornosti český podcast Evergreen talkshow s názvom Roman Lauš: Je maso z laboratoře budoucnost?
Ak ste vegáni alebo vás zaujíma budúcnosť potravín, táto epizóda vám ukáže, akým smerom sa môže vyvíjať oblasť mäsopriemyslu. Čo keby sme mohli jesť mäso bez toho, aby kvôli nášmu rezňu či steaku zomrelo zviera? O výraznom prínose pre ekológiu ani netreba hovoriť. Znie vám to ako sci-fi?
Mäso zo skúmavky
Roman Lauš je český podnikateľ a startupový investor, známy predovšetkým ako zakladateľ brnianskeho startupu Mewery, ktorý sa zameriava na vývoj kultivovaného mäsa. Mewery je prvou spoločnosťou na svete, ktorá pestuje bravčové bunky v kokultivácii s bunkami mikrorias, čím vytvára nový typ potraviny. Tento prístup prináša výhody z hľadiska nutričného zloženia, keďže mikroriasy obohacujú mäso o vitamíny, antioxidanty, minerálne látky, vlákninu a esenciálne mastné kyseliny.
Mohlo by vás zaujímať:
- Aj zelená doprava má vplyv na vojenskú situáciu na Ukrajine
- Vietnamský Hanoi je momentálne najznečistenejšie mesto na svete
- Nórsko už nepredáva takmer žiadne autá so spaľovacím motorom
Laušov cieľ s Mewery je ponúknuť milovníkom mäsa alternatívu, ktorá je nielen zdravá a šetrná k životnému prostrediu, ale aj chuťovo a štruktúrou podobná tradičnému mäsu. Lauš verí, že kultivované mäso prinesie rozsiahle výhody – od environmentálnych, cez sociálne, ekonomické až po geopolitické – a očakáva postupný prechod celého odvetvia výroby mäsa k udržateľnejším a humánnejším metódam. zaujala vás téma? Vypočujte si podcast.