Japonské víno – saké, je tradičným alkoholickým nápojom tamojšej spoločnosti. Má veľmi dlhú históriu, keďže prvá zmienka pochádza už z tretieho storočia nášho letopočtu. Za ten čas sa vyvíjalo viacerými smermi a postupne aj menilo svoju chuť. Tá sa vždy prispôsobovala potrebám zákazníkov tak, aby sa výrobcom podarilo predať čo najviac.
Mohlo by vás zaujímať:
- Polovicu z globálneho rastu dopytu po elektrine pokryje v rokoch 2024 a 2025 solárna energia
- Olympijskí športovci žiadajú Coca-Cola a Pepsi, aby skoncovali s jednorazovými plastmi
- Na Slovensku vznikla prvá kniha vytvorená pomocou AI
Remeslo výroby tradičného nápoja ale upadá. Štatistiky hovoria, že dnes sa už tento mok vyrába len na niečo viac než 1 100 miestach v krajine, čo predstavuje zhruba len jednu tretinu toho, čo bolo v roku 1970. Jedným z tých, ktorí stále v tradícii pokračujú, je aj Yoshimi Terasawa, 63-ročný sládok, ktorý šéfuje v spoločnosti Tokyo Port Brewing.
Do celého procesu ale dokázal priniesť činnosti, ktoré jeho saké robia jedinečným. Najzaujímavejšou špecialitou je to, že tamojšie víno vystavuje zvukom hudby. Tvrdí, že takýmto spôsobom sa začnú kvasnice správať inak ako štandardne, a to najmä vďaka vibráciám. Rozdielne typy hudby by dokonca mali priniesť aj rozdielne chute nápoja. Kvasnice sú totiž živé a ich reakcia sa líši od štýlu hudby. Niečo podobné by sa preto dalo využiť aj v pivovarníctve.
4 poschodia a hudba
Okrem toho ale v Tokyo Port Brewing využívajú aj revolučné stroje a ich úpravy, ktoré nemá len tak hocikto. Práve tieto metódy dokážu šetriť spotrebu energie, a tá je potom výrazne nižšia(pričom tlačí dole aj cenu) ako pri klasických dedinských vinároch. Celý proces sa odohráva v sídle, ktoré má 4 poschodia. Začína sa na balkóne na štvrtom poschodí, kde spolu so zamestnancami dusí ryžu 70 minút.
Potom sa spoliehajú na gravitáciu, ktorá privedie ryžu cez otvory v podlahách a stropoch do miestnosti na aplikáciu foriem na treťom poschodí, pred fermentáciou na druhom poschodí s použitím vody z vodovodu a nakoniec naplnením saké do fliaš na prízemí. Za rok vyrobia približne 42 000 x 720 ml fliaš, no aj oni pociťujú upadajúci záujem zo strany tamojšej populácie. Budúcnosť ale vidia v malých vinárstvach, ktoré sa dokážu prispôsobiť meniacim sa trendom.
Zdroj: Reuters