Majú nabíjateľné batérie zmysel aj v roku 2024? Vyskúšali sme si to sami

Vyskúšali sme si batérie spoločnosti Mobiola, ktoré dokážete jednoducho nabíjať pomocou priloženého USB-C kábla. Aký je náš verdikt?
Nabíjateľné batérie Mobiola

Tužkové batérie sú produktom, ktorý tu je s nami už dlhé roky, a zároveň ešte nejaký čas bude. Keď sme dostali ponuku, otestovať nabíjateľné batérie, ešte som nevedel veľmi do čoho ideme. Uvedomil som si, aj keď som o tomto probléme predtým ani len netušil, že ich vlastne ani nemám ako poriadne používať.

Stalo sa totiž to, že v domácnosti ani v práci produktov na takéto batérie ani veľmi nemám. Jediné, čo mi hneď napadlo, bola myš k počítaču. Tým, že doma nemám TV a ani nič na ovládanie, sa mi znížila potreba nákupu takýchto batérií. Ak už som ale niečo potreboval, vždy som siahal po ich jedno rázovom variante.

Nabíjateľné batérie Mobiola
Nabíjateľné batérie Mobiola

Tu som si uvedomil, že som celkom zbytočne aj takýmto spôsobom zaťažoval našu planétu, keďže batérie sa po minutí energie vyhodili. Aj s touto myšlienkou som sa vrhol do testovania s nadšením. Ako som spomenul, jednu AA batériu som využil tak, že poháňala svojou energiou myš k počítaču v práci. Počas testovacieho obdobia som ju ale ani nedokázal vybiť.

Druhej som našiel využitie k ovládaču od klimatizácie, čo však malo rovnaký účinok, keďže nejde o produkt, ktorý by potreboval na svoje fungovanie prílišné množstvo energie. Dnes už hold žijeme v dobe, kedy každý elektronický produkt(alebo aspoň väčšina) má batériu už priamo zabudovanú v sebe, čo znamená, že vám stačí nabíjací kábel a nie časté výmeny, ako tomu bolo kedysi.

Nabíjateľné batérie Mobiola
Nabíjateľné batérie Mobiola

Batérie spoločnosti Mobiola sme mali v dvoch verziách, a to AA a AAA. Batérie AAA sú síce o niečo menšie, no ich kapacita je nižšia až štvornásobne, oproti AA variantu. Venujme sa teraz objemnejšej verzii. Tu má jedna batéria kapacitu 1 650 mAh, pričom nabíjanie trvá len nejakú jednu hodinu. Životnosť udávaná výrobcom je až 1 000 nabíjacích cyklov, čo je naozaj dosť.

Prijateľná cena oboch verzií

Cena jedného balenia, v ktorom sú dve batéria a jeden nabíjací USB-C kábel, je 15 €. Ak by sme si rozpočítali, že vydržia až 1 000 nabíjaní, pričom za rovnaké obdobie by sme nakupovali nenabíjateľné batérie, úspora je naozaj veľmi vysoká. Kapacitne menšia verzia, AAA, je na trhu v cene 14 €, pričom obsah balenia je rovnaký.

Nelíši sa ani životnosť batérií, no líši sa kapacita, ktorá je 400 mAh, rovnako ako nabíjací čas, ktorý je 40 minút. Zapojenie do nabíjania je jednoduché, každá batéria má totiž svoj USB-C vstup, do ktorého stačí len zapojiť priložený kábel. Nabíjanie je indikované zeleným blikaním, úplné nabitie zas signalizuje zelené neprerušované svetlo.

Ide o skvelú voľbu, ktorá pomáha chrániť prírodu. Na trhu je viacero takýchto riešení, no za tie sa neviem zaručiť, pretože som nemal možnosť ich vyskúšať.

Total
0
Shares
Podobné články