Donalda Trumpa až tak nezaujíma čistá energia. Jeho priority sú nastavené inak

Ak bude zvolený, Trump plánuje zrýchliť schvaľovací proces pre nové elektrárne, aby uspokojil rastúci dopyt po elektrine v krajine.
usa
Zdroj: Pexels

Donald Trump vo svojej kandidatúre na prezidentské voľby v roku 2024 oznámil plány zrušiť mnohé environmentálne regulácie prezidenta Joea Bidena. Tieto regulácie zahŕňajú pravidlá týkajúce sa emisií z elektrární a vozidiel, ktoré boli navrhnuté na zníženie uhlíkovej stopy a podporu prechodu na elektrické vozidlá.

Ak bude zvolený, Trump plánuje zrýchliť schvaľovací proces pre nové elektrárne, aby uspokojil rastúci dopyt po elektrine v krajine. Jeho kampaň však neposkytla podrobnosti o tom, aké zdroje energie budú tieto elektrárne využívať, čo vyvoláva otázky o budúcej energetickej zmesi. Trump tiež plánuje opäť oddeliť Spojené štáty od Parížskej dohody o zmene klímy, čo je krok zhodný s jeho predchádzajúcim pôsobením vo funkcii. Jeho navrhovaná politika sa sústreďuje na podporu fosílnych palív a znižovanie regulačných záťaží, čo nadväzuje na jeho predchádzajúce snahy podporiť priemyselné projekty a produkciu fosílnych palív.

Donald Trump
Donald Trump | Zdroj: CNN

Kampaň Bidena a Harrisovej kritizovala Trumpove návrhy s tým, že by zvýšili náklady pre spotrebiteľov, poškodili životné prostredie a zvrátili pokrok dosiahnutý v rozvoji čistej energie. Pod vedením Bidena dosiahla produkcia ropy a plynu v USA rekordné úrovne, aj keď jeho administratíva tlačila na prechod k čistejšej energii prostredníctvom značných investícií, ako je napríklad Zákon o znížení inflácie (IRA). Tento zákon, schválený v roku 2022, poskytuje významné dotácie na projekty obnoviteľnej energie.

Radikálna zmena v smerovaní krajiny

Trumpova energetická politika zahŕňa aj plány na oživenie uhoľného priemyslu, napriek poklesu pracovných miest v uhoľnom priemysle počas jeho predchádzajúcej administratívy v dôsledku konkurencie zo strany zemného plynu a obnoviteľnej energie. Okrem toho bývalý prezident plánuje modernizovať Americkú jadrovú regulačnú komisiu, aby urýchlil schvaľovanie nových jadrových elektrární a predĺžil životnosť existujúcich.

ciara

Mohlo by vás zaujímať:

ciara

Naopak, Bidenova administratíva zaviedla pravidlá na zníženie uhlíkových emisií z elektrární, ktoré vyžadujú nové technológie na zachytávanie emisií z uhoľných a plynových generátorov, s cieľom dosiahnuť čistejšiu a udržateľnejšiu energetickú budúcnosť.

Zdroj: Reuters

Total
0
Shares
Podobné články