Talianske mesto Caltanissetta sužujú horúčavy. Vznikol dokonca nelegálny obchod s pitnou vodou

Nedostatok vody má vážne dôsledky aj pre podniky, ktoré vyžadujú nepretržitý prísun pitnej vody. Dopyt po vode vysoko prevyšuje ponuku a ceny rastú.
Caltanissetta
Zdroj: Wikipedia

Na talianskom ostrove Sicília dosiahlo sucho takú extrémnu úroveň, že mnohí obyvatelia mesta Caltanissetta nemajú prístup k tečúcej vode už dva mesiace. To vytvorilo príležitosť pre neautorizovaných súkromných predajcov, ktorí dosahujú veľké zisky.

V situácii, ktorá by sa skôr očakávala v rozvojovej krajine než v pokročilej európskej ekonomike, získavajú tisíce obyvateľov Sicílie vodu od súkromníkov a skupín, ktorí ju rozvážajú z vlastných cisterien za premrštené ceny. Tieto neoficiálne zásobovacie služby sa stali pre mnohých životne dôležitými.

Po štyroch rokoch, keď úhrn zrážok výrazne nedosiahol historický priemer, vyhlásila talianska vláda v máji stav núdze s cieľom lepšie spravovať vodné zdroje do jesenného dažďového obdobia. Odvtedy sa však situácia len zhoršila. Vo viacerých mestách strednej Sicílie je voda prísne prideľovaná, a tak sú obyvatelia nútení spoliehať sa na dodávky z cisterien, ktoré ich môžu stáť až 300 eur mesačne.

„Každé dva až tri týždne musím objednávať cisterny, aby naplnili naše domáce nádrže,“ vysvetlil Alberto Micciche, ktorý žije na predmestí Caltanissetty vo štvrti Poggio Fiorito. Cena za 8 000 litrov vody sa podľa neho oproti minulému roku zdvojnásobila na približne 100 eur. Okrem toho musí platiť aj za elektrinu na čerpanie vody z nádrží do domácnosti, čo ešte zvyšuje náklady. Aj obyčajné otočenie kohútikom je pre neho veľmi drahé.

Predaj vody označujú ako nelegálny

V iných častiach Caltanissetty úrady zabezpečujú dodávku vody iba niekoľko hodín týždenne alebo každé dva týždne, v závislosti od štvrte. Dlhodobé nedostatky vody nie sú pre Sicíliačanov novinkou; mnohí majú na svojich strechách alebo v podzemí zásobníky vody, aby prečkali obdobia sucha. Tieto zásoby sa však ukazujú ako nedostatočné, keďže suchá sú čoraz dlhšie a intenzívnejšie.

Caltanissetta
Caltanissetta | Zdroj: Pexels

Nedostatok vody má vážne dôsledky aj pre podniky, ktoré vyžadujú nepretržitý prísun pitnej vody, ako napríklad reštaurácie. Dopyt po vode vysoko prevyšuje ponuku a ceny rastú. „Niektorí majitelia cisterien vedia, že sme v ťažkostiach, a využívajú situáciu. Je to ako byť pod nátlakom,“ povedal Michele Tornatore, majiteľ reštaurácie Sale e Pepe v Caltanissette. „Ak cisterny dokážu získať vodu, prečo nie je dostupná pre všetkých?“ pýta sa.

Podľa zákona je voda verejným zdrojom, a preto ju jednotlivci nemôžu predávať. Súkromné studne sú povolené iba na osobné použitie. Len autorizované súkromné cisterny môžu distribuovať vodu získanú z verejných zdrojov, za čo si účtujú poplatok za prepravu. Samotné cisterny však musia platiť tarify miestnym vodárňam.

ciara

Mohlo by vás zaujímať:

ciara

Tieto pravidlá sú však často ignorované, čo predstavuje značné riziko pre verejné zdravie. Mnohé cisterny nie sú registrované, fungujú bez kontroly a dodávajú vodu z neoverených zdrojov, čo môže ohroziť zdravie obyvateľov. Tento rok boli vo viacerých sicílskych mestách ľudia pokutovaní tisíckami eur za nelegálnu distribúciu a predaj kontaminovanej vody.

Zdroj: Reuters

Total
0
Shares
Podobné články