Každý rok v Európe zomrú kvôli horúčavám desiatky tisíc ľudí. Rekord bol 70-tisíc

Leto 2023 bolo horúce
Ilustračný obrázok

Vysoké teploty sú bežnou súčasťou letných mesiacov, no posledné roky až desaťročia zápasí Európa s teplotami, ktoré sú rizikom pre ľudí, zvieratá i prírodu. Rozsiahle suchá, ktoré sú ideálne pre vznik požiarov, sú problémom nielen v južných krajinách Európy, ale aj u nás.

Horúčavou sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a chorí, pri ktorých je až životne dôležité dodržiavať pitný režim. Dôsledkom vysokých emisií skleníkových plynov sa naša planéta stále viac otepľuje. Ak svoje správanie nezmeníme a proti globálnemu otepľovanie ráznejšie nezakročíme, musíme sa pripraviť na podobne teplé letá, ako máme aj tento rok. Tropické dni a noci dnes nie sú v počtoch dní, ale týždňov, čo je pre organizmus (aj zdravý) silná záťaž.

Lesné požiare
Lesné požiare | Zdroj: Pexels

Vlani zomrelo v Európe zakmer 50 000 ľudí

Minulý rok zomrelo v Európe kvôli horúčavám 47-tisíc ľudí. Je to však menej než v roku 2003, kedy bol zaznamenaný smutný rekord 70-tisíc úmrtí. Napriek tomu, že sa Európa otepľuje dvakrát tak rýchlejšie než zvyšné kontinenty, číslo úmrtí sa podarilo znížiť. Najmä vďaka včasnému varovaniu a osvete medzi ľuďmi.

Aj na Slovensku dostávame varovania od SHMÚ o očakávaných vysokých teplotách s odporúčaním vyhnúť sa pobytu vonku a dostatočne piť. Veľmi dobré informácie nájdete aj na webovej stránke iMeteo. Výstrahy pred výkyvmi počasia a nebezpečnými javmi ponúka každá kvalitná mobilná aplikácia o počasí.

Slovenskí záchranári už toto leto ošetrili stovky pacientov, ktorí skolabovali v dôsledku vysokých teplôt a nie vždy išlo o starých či chorých ľudí. Aj mladšie ročníky sa ťažšie vyrovnávajú s teplom, ktoré vládne vonku.

Globálne otepľovanie
Globálne otepľovanie | Zdroj: Pixabay.com

Tento rok bude zrejme historicky najteplejším

Meteorológovia predpokladajú, že tento rok teplotami prekoná ten minuloročný, ktorý bol doteraz v histórii meraní celosvetovo najteplejším. Aby sme ľahšie zvládali nepríjemne vysoké teploty, nezabúdajte piť dostatok tekutín. Sladené nápoje vymeňte za čistú nebublinkovú vodu, do ktorej si môžete vytlačiť šťavu z citróna. Pite v priebehu dňa aj bez toho, že by ste cítili smäd. Keď ste smädní, organizmus už vysiela signály, že je v ohrození.

ciara

Mohlo by vás zaujímať:

ciara

Dohliadnite na pitný režim detí i seniorov v rodine a pri pobyte vonku nepodceňujte silu slnečného žiarenia. Ostávajte čo najviac v tieni a skúste sa vyvarovať teplotnému šoku, keď budete prechádzať z vonkajšieho prostredia do klimatizovanej miestnosti. Nie je dobré mať v aute nastavenú teplotu na menej než 22 °C. Snažte sa udržiavať teplotný rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou maximálne sedem stupňov. Pri dnešných teplotách okolo 35 °C je to ťažká úloha, ale vaše zdravie sa vám poďakuje.

Zdroj: sme.sk

Total
0
Shares
Podobné články