Elon Musk plánuje používať humanoidné roboty už na budúci rok

Tesla Optimus
Tesla Optimus | Zdroj: Twitter.com/Tesla

Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, na sociálnej sieti X (Twitter.com), ktorú takisto vlastní, zverejnil príspevok, v ktorom informoval o plánovanom využívaní humanoidných robotov. Tému si všimol denník sme.sk.

ciara

Mohlo by vás zaujímať:

ciara

Už v roku 2025 budú v Tesle vyrábané v menšom množstve na interné účely, no už o rok neskôr ich chce Musk vo vyššom počte ponúknuť iným spoločnostiam. Humanoidný robot je známy pod názvom Optimus a jeho nasadenie v továrňach Elona Muska sa očakávalo už v roku 2022.

Musk je známy svojimi ambicióznymi plánmi, ktoré nie vždy dopadnú tak, ako je prezentované. Preto pesimisti aj dnes očakávajú, že humanoidný robot môže prísť neskôr, než miliardár oznámil. Optimus je vysoký asi 1,7 metra, váži 56 kilogramov a určený je pre práce, ktoré môžu byť pre ľudí nebezpečné, prípadne opakujúce sa až nudné.

Plánom Elona Muska je vyrábať roboty na komerčný predaj, pričom cena by mala byť nižšia než 20-tisíc amerických dolárov. Humanoidné roboty vyvíjajú aj ďalšie firmy, napríklad japonská automobilka Honda, či americká spoločnosť Boston Dynamics, ktorá je v oblasti robotiky aktívna už dlhé roky.

Zdroj: sme.sk

Total
0
Shares
Podobné články