Revolúcia v nákladnej zelenej doprave. Pribudne široká sieť nabíjacích staníc

Vedúci MAN Truck & Bus, Alexander Vlaskamp, vyjadril nadšenie zo spolupráce s E.ON. Sieť bude spočiatku pozostávať z približne 80 miest do konca roku 2025.
eon nabijacia stanica
Zdroj: E.on

Spoločnosti E.ON a MAN Truck & Bus, čo je dcérska spoločnosť Volkswagenu, spolupracujú na vybudovaní celoeurópskej siete nabíjacích staníc pre elektrické nákladné vozidlá. Prvé nabíjacie miesto má byť otvorené už tento rok. Iniciatíva má podporiť cieľ Európy znížiť emisie z ťažkých úžitkových vozidiel o 90% do roku 2040.

Hoci sú elektrické nákladné vozidlá s nulovými emisiami v Európe momentálne zriedkavé, spolupráca sa snaží riešiť nedostatok nabíjacej infraštruktúry, čo je významná prekážka pre firmy zvažujúce batériovo-elektrické nákladné vozidlá. Generálny riaditeľ E.ON, Leonhard Birnbaum, zdôraznil ich veľké investície do posilnenia infraštruktúry pre elektrickú dopravu ťažkých tovarov s cieľom podporiť udržateľnú logistiku a zelené dodávateľské reťazce.

MAN eReadyCheck
MAN eReadyCheck | Zdroj: Man

Vedúci MAN Truck & Bus, Alexander Vlaskamp, vyjadril nadšenie zo spolupráce s E.ON. Sieť bude spočiatku pozostávať z približne 80 miest do konca roku 2025 a plánuje sa rozšíriť na 170 miest, z ktorých 125 bude v Nemecku. Ďalšie miesta budú vytvorené v Rakúsku, Británii, Dánsku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku a Českej republike.

U nás zatiaľ iba v Trnave

Každé miesto bude začínať s niekoľkými 400-kilowattovými nabíjacími stanicami, ktoré umožnia priemernému elektrickému nákladnému vozidlu dobiť sa na dojazd až 300 kilometrov za približne 45 minút. V budúcnosti sa plánuje infraštruktúra pre rýchlejšie nabíjanie. MAN plánuje tento rok uviesť na trh nákladné vozidlo s denným dojazdom až 800 kilometrov. Konkrétne finančné detaily projektu neboli zverejnené.

Na Slovensku je miest, kde sa dokážu nabiť elektrické kamióny zatiaľ len málo. Prvou lokalitou, určenou primárne na ich nabíjanie, je EmPark v Trnave, kde spoločnosť ZSE Drive prevádzkuje prvú 400-kilowattovú nabíjaciu stanicu na Slovensku.”

Zdroj: Reuters

Total
0
Shares
Podobné články