Nabíjací hub v Bratislave ponúka udržateľnosť, futuristický dizajn a unikátny výkon do 400 kW

City Hub ZSE Drive
City Hub ZSE Drive Bratislava

Takmer v centre Bratislavy pribudol prvý nabíjací City Hub. Vďaka nehlučnosti a bezemisnosti je ideálnym riešením pre oblasti s bytovými domami. Kombinuje v sebe najmodernejšiu nabíjaciu technológiu, dizajn ako z budúcnosti rýchle nabíjanie s maximálnym výkonom až 400 kW.

ciara

Mohlo by vás zaujímať:

ciara

City Hub ZSE Drive
City Hub ZSE Drive | Zdroj: Lenka Ivančíková

“Téma elektromobility predstavuje dôležitú súčasť procesu nevyhnutnej energetickej transformácie 21. storočia. ZSE City Hub zahajuje novú éru mestského nabíjania s najvyšším unikátnym výkonom do 400 kW. Svojou komplexnosťou a inovatívnymi technológiami ide o prvý nabíjací hub tohto druhu nielen na Slovensku, ale aj v regióne strednej Európy”, uviedol pri slávnostnom otvorení člen predstavenstva ZSE Juraj Krajcár.

Rýchle nabíjanie ako z budúcnosti

Nový hub ponúka desať nabíjacích miest s nabíjačkami renomovaných výrobcov Alpitronic a Alfen. Spolu sa tu nachádza šesť DC nabíjacích bodov, z čoho dva samostatné s maximálnym výkonom 300 kW a štyri zdieľané s maximálnym výkonom až 400 kW, pričom ako doplnok slúžia dve AC nabíjačky so štyrmi nabíjacími bodmi s maximálnym výkonom 22 kW.

City Hub ZSE Drive
City Hub ZSE Drive | Zdroj: Lenka Ivančíková

ZSE Drive vo svojej tlačovej správe spomína, že vďaka inovatívnemu nabíjaniu dokáže stanica nabiť automobily najnovšej generácie až na 80 % len v priebehu 18 minút. V budúcnosti pri využití plného výkonu 400 kW dokonca už za 10 minút. Na nabíjanie elektromobilov bude použitá 100 % certifikovaná elektrina z obnoviteľných zdrojov vyrobená vodnými elektrárňami zo Slovenska, ktorú ZSE Drive využíva pre potreby všetkých svojich nabíjačiek a nabíjacích staníc.

City Hub ZSE Drive
City Hub ZSE Drive | Zdroj: Tomáš Meňuš

City Hub s ekologickým riešením

Nabíjací hub je navrhnutý v súlade s filozofiou ekologickej udržateľnosti s ambíciou dosiahnutia úrovne certifikácie LEED Gold. “Zelená” strecha budovy, ktorá slúžia ko zázemie cestujúcim počas nabíjania, má vegetačný charakter a obsahuje zeleň nenáročnú na zavlažovanie. Inteligentné technológie projektu minimalizujú energetickú náročnosť, spotrebu vody, v zime regulujú energiu na vykurovanie a naopak chladenie v lete, pričom udržiavajú kvalitu vnútorného ovzdušia.

City Hub ZSE Drive
City Hub ZSE Drive | Zdroj: Lenka Ivančíková

Okrem nabíjacích staníc sa v City Hube nachádza aj ekologické riešenie od spoločnosti Ecotank. Zabezpečuje dopĺňanie kvapaliny do ostrekovačov podobným spôsobom, ako je klasické tankovanie, teda bez potreby plastovej nádoby. Podobný systém nájdeme napríklad aj na čerpacích staniciach Slovnaft.

City Hub ZSE Drive
City Hub ZSE Drive | Zdroj: Lenka Ivančíková

Aktuálne je v sieti ZSE Drive 489 nabíjacích bodov po celom Slovensku. 209 DC nabíjacích bodov disponuje výkonom 50 až 400 kW a 280 AC nabíjacích bodov ponúka výkon od 11 do 22 kW. Za rok 2024 by malo navyše pribudnúť ďalších 120 ultrarýchlych nabíjacích bodov.

Náš partnerský web mojelektromobil.sk pripomína, že v posledných mesiacoch pribudlo viacero nabíjacích hubov. Počas uplynulého pol roka boli sprevádzkované napríklad nabíjacie huby Greenway a ZSE Drive v nákupnom centre Bory Mall, ktoré poskytujú možnosti rýchleho DC nabíjania pre 9 (Greenway) + 6 (ZSE) vozidiel.

Total
0
Shares
Podobné články