Dokáže preventívne vypaľovanie v lesoch pomôcť k zmierneniu dopadu následných požiarov?

Vo všeobecnosti existuje presvedčenie, že kontrolované vypaľovanie, preriedenie stromov a odstraňovanie podrastu znižujú riziko a závažnosť budúcich požiarov. Je to ale naozaj pravda?
Lesné požiare
Lesné požiare | Zdroj: Pexels

Vo všeobecnosti existuje presvedčenie, že kontrolované vypaľovanie, preriedenie stromov a odstraňovanie podrastu znižujú riziko a závažnosť budúcich požiarov. Vedci z USDA Forest Service Rocky Mountain Research Station, The Nature Conservancy a University of Montana sa podrobne zaoberali vedeckou literatúrou, aby tento problém preskúmali. A výsledok? Áno, proaktívne ekologické lesné hospodárstvo môže zmeniť správanie požiarov a znížiť ich závažnosť za rôznych podmienok a v rôznych typoch lesov.

Výskumníci našli jednoznačné dôkazy, že v sezónne suchých zmiešaných ihličnatých lesoch na západe USA môže zníženie horľavých aspektov pri koreňoch a kmeňoch stromov a celkovej hustoty stromov prostredníctvom preriedenia, spolu s kontrolovaným pálením, znížiť závažnosť budúcich požiarov o viac ako 60 % v porovnaní s neošetrenými oblasťami. Výsledky štúdie boli publikované v časopise Forest Ecology and Management. Oheň je nevyhnutnou súčasťou mnohých lesov. Avšak historické potláčanie požiarov a klimatické zmeny prispievajú k zvýšenej aktivite ohňa a k vážnejším požiarom, pri ktorých sú zničené aj staršie stromy. Ošetrenia pripravujú krajinu na prípadné vzplanutia, ktoré môžu horieť s nižšou intenzitou.

40 štúdií hovorí jasnými slovami

Kimberley Davis, výskumná ekologička z Forest Service, viedla projekt, ktorý analyzoval 40 štúdií, kde požiar zasiahol rôzne vegetačné stupne v 11 štátoch USA. Posledná takáto revízia prebehla pred viac ako desiatimi rokmi, odvtedy sa objavilo mnoho nových prípadových štúdií a vedeckých pokrokov. Vedci skúmali účinky rôznych úprav v rozličných typoch lesov, od borovicových v Arizone a Novom Mexiku až po subalpínske zóny severných Rocky Mountains.

les

Revízia poskytuje odborníkom na prírodné zdroje ale aj iným komunitám dôkazy na podporu ďalších investícií do správy vegetácie a spaľovania.

“Tieto ošetrenia sú veľmi účinné a veda jasne ukazuje, že môžu znížiť závažnosť požiarov.”

“Ako však ošetrenia starnú, stávajú sa menej účinnými.”

Kimberly Davis.

Hoci sa reakcie líšili, kombinácia preriedenia a kontrolovaného pálenia mala najväčší vplyv na zníženie závažnosti budúcich požiarov. Oblasti, ktoré boli iba preriedené, mali menší prínos v znížení intenzity. Predchádzajúce požiare s nízkou alebo strednou závažnosťou tiež znížili intenzitu aj ďalších následných požiarov. Avšak v menšej miere ako preriedenie s kontrolovaným vypálením.

Dlhodobo môžu projekty na zníženie rizika lesných požiarov zlepšiť podmienky pre hasičov pri reakcii, zmierňovať dlhodobé úniky uhlíka a zabrániť strate územia pre voľne žijúce zvieratá.

Total
0
Shares
Podobné články