Hľadáte udržateľný smartfón? Tu je tip

Sony Xperia - udržateľný smartfón
Sony Xperia – udržateľný smartfón | Zdroj: Sony

Ak sa snažíte nielen myslieť, ale aj žiť zodpovednejšie k životnému prostrediu, možno ste uvažovali nad kúpou smartfónu, ktorý by vyhovoval nárokom na udržateľné technológie a materiály. Už sme vám predstavili modely značky FairPhone, ktoré sú navyše ľahko opraviteľné v domácom prostredí.

ciara

Mohlo by vás zuajímať:

ciara

Podobného konceptu sa drží firma HMD Global, ktorá uviedla modelový rad Pulse s možnosťou jednoduchej výmeny niektorých poškodených komponentov aj doma. Pre tých najmenej náročných používateľov je na slovenskom trhu Eko Fón za 20 eur. Pokiaľ ste však náročný zákazník a túžite po kvalitnom smartfóny s výbornou výbavou, ktorý by ale zároveň spĺňal parametre udržateľného výrobku, máme pre vás jeden tip.

Sony Xperia 1 VI
Sony Xperia 1 VI | Zdroj: Sony

Dôvody na výber smartfónu Xperia

Je ním napríklad Sony Xperia 1 VI. Ako výrobca uvádza na svojom webe, viac než 85 % plastových častí telefónu je vyrobených z recyklovaných materiálov, vrátane materiálu SORPLAS. Ide o recyklovaný plast s vlastnosťami spomaľujúcimi horenie, vyvinutý spoločnosťou Sony, ktorý je nielen trvalo udržateľný, ale aj vysoko výkonný. Sony ho používa už od roku 2011.

Sony Sorplas
Sony Sorplas | Zdroj: Sony

Firma si uvedomuje svoju časť zodpovednosti za životné prostredie a vytvorila globálny environmentálny plán Road to Zero, v rámci ktorého chce do roku 2050 dosiahnuť nulovú environmentálnu stopu naprieč životným cyklom produktov aj obchodnými aktivitami. Už teraz sa Xperia 1 VI montuje v továrni, ktorá využíva elektrickú energiu získavanú na 100 % z obnoviteľných zdrojov.

Udržateľný smartfón = udržateľné balenie

Ekologické je aj balenie telefónu, neobsahuje žiadny plast, dokonca ani kábel či nabíjačku. Tie má zvyčajne už každý z nás doma. V roku 2023 prešlo Sony na originálny zmesový materiál vyrobený z rastlín s krátkym cyklom rastu. Používa sa napríklad bambus, vlákna cukrovej trstiny, ale aj použitý recyklovaný papier. Rastliny s krátkym cyklom generujú menej CO2, keďže na rozdiel od ťažby dreva a starostlivosti o jeho životné cykly sa dajú pestovať, triediť a žať podľa potreby.

Sony eliminuje plasty aj z prepravných balení. Na utesnenie prepravných kartónov nepoužíva plastovú pásku, ale papierovú. Okrem vlastných iniciatív k udržateľnosti nabáda na vyššiu zodpovednosť aj svojich obchodných partnerov a zákazníkov. Tých prosí, aby nepoužívané balenie, jeho súčasti aj staré smartfóny zrecyklovali.

Total
0
Shares
Podobné články