Sme oveľa bližšie k splneniu cieľov Parížskej dohody, ako sme si mohli myslieť

Nová analýza IEA jednotlivých subjektov, ktorá zahŕňa takmer 150 krajín, zistila, že domáce ambície vlád smerujú oveľa ďalej,
barcelona
zdroj: Pexels

Po celom svete zavádzajú vlády možnosti obnoviteľných zdrojov energie rekordným tempom a dosiahnutie “trojnásobného zvýšenia kapacity” do roku 2030 je na dosah. Podľa odborníkov je čas, aby sa ciele Parížskej dohody stali oficiálnymi. Celosvetové prírastky kapacít obnoviteľných zdrojov dosiahli takmer 560 GW v roku 2023, čo je bezprecedentný nárast o 64 % oproti roku 2022. Čína bola zďaleka najvýznamnejším prispievateľom informuje Electrek.

Napriek tomu nová správa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) zistila, že len málo krajín explicitne stanovilo ciele pre rok 2030 v rámci svojich existujúcich Národne stanovených príspevkov (NDC) podľa Parížskej dohody. Zo 194 predtým predložených NDC len 14 obsahuje explicitné ciele pre celkovú kapacitu obnoviteľných zdrojov do roku 2030. Oficiálne záväzky v súčasnosti predstavujú 1 300 GW – čo je len 12% z potrebného množstva na dosiahnutie celosvetového cieľa.

veterne a slnecne elektrarne
Veterná elektráreň | Zdroj: Pexels

Nová analýza IEA jednotlivých subjektov, ktorá zahŕňa takmer 150 krajín, zistila, že domáce ambície vlád smerujú oveľa ďalej. To zodpovedá takmer 8 000 GW globálnej inštalovanej kapacity obnoviteľných zdrojov do roku 2030.

Takmer 50 krajín je na ceste k dosiahnutiu alebo prekročeniu svojich súčasných plánov, pričom Čína jednoznačne vedie. Hoci ešte nestanovila oficiálny cieľ, má za cieľ dosiahnuť 1 200 GW solárnej a veternej kapacity do roku 2030, čo by mala prekonať už tento rok. Predstavuje to viac ako 90 % všetkej obnoviteľnej kapacity uvedenej v NDC. Čína bude v roku 2030 na úrovni 2,5-násobku svojej kapacity z roku 2022.

Niektoré krajiny zaostávajú, iné excelujú

Ak by krajiny zahrnuli všetky svoje existujúce politiky, plány a odhady do svojich nových NDC, ktoré sú plánované na budúci rok (vrátane revidovaných ambícií pre rok 2030 a nových cieľov pre rok 2035) odrazili by 70 % z toho, čo je potrebné na splnenie trojnásobného cieľa. Podľa správy sa množstvo obnoviteľnej kapacity pridanej celosvetovo každý rok strojnásobilo od podpisu Parížskej dohody v roku 2015. To je do veľkej miery vďaka podpore politík, ekonomike rozsahu a technologickému pokroku, ktoré znížili náklady na solárne a veterné energie o viac ako 40% počas rovnakého obdobia.

Napriek tomu stále zostávajú kľúčové výzvy, ako sú dlhé čakacie doby na povolenia projektov, nedostatočné investície do infraštruktúry sietí, potreba rýchleho a nákladovo efektívneho začlenenia variabilných obnoviteľných zdrojov a vysoké náklady na financovanie, najmä v rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách.

Total
0
Shares
Podobné články