Na dovolenke pri mori pozor! Niektoré pláže zaplavili jedovaté ohnivé červy

Ohnivý červ (Hermodice carunculata)
Ohnivý červ (Hermodice carunculata) | Zdroj: Wikipedia

Ohnivý červ (Hermodice carunculata) je morský mnohoštetinavec s výraznou červenou farbou na tele a vyskytuje sa najmä na juhovýchode Stredomoria. Globálne otepľovanie však vytvorilo pre tohto tvora také výhodné podmienky, že sa začal objavovať aj na preňho netradičných miestach.

Mohlo by vás zaujímať:

Začiatkom júna prebehla internetom informácia, že ho spozorovali aj na pobreží Jadranského a Tyrrhenského mora, konkrétne na plážach Kalábrie, Apúlie aj Sicílie. Posledné údaje o výskyte hovoria o pobreží Čiernej Hory. Ohnivého červa spozorovali na niektorých miestach aj v Chorvátsku, a to už v roku 2019.

Ohnivý červ (Hermodice carunculata)
Ohnivý červ (Hermodice carunculata) | Zdroj: marinespecies.org

Morský živočích sa pohybuje po dne medzi kameňmi a v piesku, dorastá do dĺžky približne 15 cm a po tele má biele ostne (štetiny), ktorých bodnutie zanesie do kože toxíny a môže vyvolať svrbenie, bolesť, zápaly či rôzne kožné ochorenia.

Ak sa na koži človeka štetiny zlomia, ťažko idú odstrániť, vtedy sa odporúča návšteva lekára. Poranené miesto je dôležité vydezinfikovať a chladiť, napríklad studenou vodou alebo ľadom.

Tým, že sa ohnivý červ aktuálne pohybuje v preňho netypických vodách, nemá v nich prirodzeného nepriateľa, ktorý by jeho populáciu udržal v rozumnej miere. Preto sa ľahko premnoží, čo spôsobuje problémy nielen dovolenkárom, ale napríklad aj rybárom, a môže narušiť ekosystém.

Total
0
Shares
Podobné články