Svetoví klimatológovia očakávajú, že globálne otepľovanie prekročí cieľovú hodnotu 1,5 °C

Globálne otepľovanie
Globálne otepľovanie | Zdroj: Pixabay.com

The Guardian priniesol pesimistickú predpoveď založenú na prieskume medzi stovkami vedcov z Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Zo zverejnenej správy vyplýva, že stovky popredných svetových vedcov z oblasti klímy očakávajú, že globálna teplota v tomto storočí stúpne aspoň o 2,5 °C z predindustriálne úrovne, čím presiahne medzinárodne dohodnuté ciele a spôsobí katastrofické následky pre ľudstvo a planétu.

Takmer polovica respondentov predpokladá dokonca zvýšenie o 3° C a len 6 % si myslí, že medzinárodne dohodnutý limit 1,5° C bude splnený. Pesimisti vykresľujú budúcnosť s hladomormi, masovou migráciou, ktorú poháňajú vlny horúčav, požiare, záplavy a búrky s intenzitou a frekvenciou ďaleko presahujúcou tie, ktoré už poznáme.

Prieskum The Guardian
Prieskum The Guardian

Mnohí experti cítia beznádej, keď vidia, ako niektoré vlády ignorujú ich odporúčania a varovania. A to napriek poskytnutým jasným vedeckým dôkazom. Že vedci nehovoria len tak “do vetra”, sa môžeme sami presviedčať posledné roky aj na vlastnej koži. Len nedávno sme vám priniesli informáciu, že minuloročné leto bolo najteplejším od čias vrcholu Rímskej ríše.

Klimatická kríza už spôsobuje vážne škody na životoch a živobytí po celom svete, pričom za posledné štyri roky sa globálne ohrieva v priemere len o 1,2 °C. Jesse Keenan z Tulane University v USA povedal: “Toto je len začiatok: pripútajte sa.”

Cieľ 1,5° C bol zvolený za účelom zabrániť najhoršej klimatickej kríze a je považovaný za dôležitý základ pre medzinárodné rokovania. Len málo expertov však očakáva, že svet vykoná potrebné opatrenia. Naopak, mnohí sa prikláňajú k názoru, že cieľ sa nepodarí splniť.

Smog
Smog | Zdroj: pixabay

Zaujímavé bolo porovnanie názoru vedcov vzhľadom k ich veku. Až 52 % mladších než 50 rokov je pesimistickejších a očakáva zvýšenie aspoň o 3° C. Rovnakú myšlienku zastáva iba 38 % respondentov starších než 50 rokov.

Experti mali jasno v tom, prečo svet pri riešení klimatickej krízy zlyháva. Takmer tri štvrtiny opýtaných vidí príčinu v nedostatku politickej vôle, pričom 60 % z nich obvinilo aj veľké spoločnosti a ich vlastné záujmy, napríklad priemysel fosílnych palív.

Niektorí z opýtaných sú však presvedčení, že máme všetky riešenia potrebné pre udržanie cieľa 1,5° C a že ich zavedieme v nasledujúcich 20 rokoch. Nádej vkladajú do mladej generácie, ktorá si riziká klimatických zmien uvedomuje. Ak v budúcnosti obsadia dnešní mladí ľudia dôležité posty vo vláde a priemysle, môžu podporiť opatrenia vedúce k zmierneniu prichádzajúcej katastrofy.

Total
0
Shares
Podobné články