Varovanie: Odvetvie AI môže spotrebovať toľko energie ako Holandsko

AI
AI | Zdroj: Pexels

Rozmach umelej inteligencie najmä s príchodom ChatGPT v poslednom čase výrazne narastá. AI sa stáva bežnou súčasťou mnohých podnikov a firiem, ktorým pomáha riešiť každodenné i časovo náročnejšie úlohy.

Mohlo by vás zaujímať:

Nedávna štúdia, na ktorú upozornilo BBC však varuje, že priemysel umelej inteligencie (AI) by do roku 2027 mohol spotrebovať toľko energie ako krajina rozlohou podobná Holandsku.  Moderné riešenia založené na umelej inteligencii totiž spotrebúvajú oveľa viac energie než bežné aplikácie.

AI vyžaduje výkonný hardvér a chlad

Nikto nepochybuje o tom, že umelá inteligencia vyžaduje výkonnejší hardvér než tradičné počítačové úlohy. Vydaná správa zároveň spomína, že ak by sa súčasný rast AI spomalil, jej vplyv na životné prostredie by mohol byť menší, než sa vedci obávali.

Štúdia Alexa De Vriesa je založená na niektorých parametroch, ktoré zostali nezmenené – rýchlosť rastu AI, dostupnosť čipov AI a fungujúce servery. Autor usúdil, že spoločnosť Nvidia dodá približne 95 % všetkých súprav na spracovanie AI, ktoré sektor vyžaduje. Pri pohľade na množstvo týchto počítačov, ktoré sa očakávajú do roku 2027, sa mu podarilo odhadnúť rozsah spotreby energie AI na 85 – 134 TWh elektriny každý rok.

Dátové centrum Fortis spoločnosti DataVita
Dátové centrum Fortis spoločnosti DataVita | Zdroj: DataVita

Systémy AI, ktoré poháňajú populárne chatboty, vyžadujú na fungovanie dátové centrá plné výkonných počítačov, ktoré musia byť udržiavané v chlade pomocou systémov vyžadujúcich vodu. Mnohé z veľkých technologických firiem nekvantifikujú túto konkrétnu spotrebu energie alebo vody. Preto by mal byť tento sektor transparentnejší, aby sme mali lepší prehľad o kompletnej energetickej náročnosti.

Keďže sa v budúcnosti očakáva vyšší dopyt po počítačoch, ktoré poháňajú AI, úmerne tomu porastie množstvo energie potrebnej na udržanie týchto serverov v chlade. Vo svojej najnovšej správe o udržateľnosti spoločnosť Microsoft, ktorá výrazne investuje do vývoja AI odhalila, že jej spotreba vody medzi rokmi 2021 a 2022 vyskočila o 34 % na 6,4 milióna metrov kubických, čo je približne veľkosť 2 500 olympijských bazénov.

Lietadlo
Lietadlo | Zdroj: Pixabay

AI môže v budúcnosti pomôcť pri riešení globálneho otepľovanie

Napriek tomu AI môže pomôcť vyriešiť niektoré environmentálne výzvy, ktorým planéta čelí. Spoločnosti Google a American Airlines zistili, že pomocou experimentálneho nástroja AI na výber nadmorskej výšky by piloti mohli znížiť množstvo kondenzačných stôp (výparov) vytvorených lietadlami na polovicu. Čo by výrazne pomohlo v boji s globálnym otepľovaním.

Total
0
Shares
Podobné články