Švédsky miliardár kúpil v minulosti až 1 600 km² Amazonského pralesa. Má s ním ale dobré úmysly

V roku 2005 získal Eliasch pozornosť médií, keď kúpil 400 000 akrov (1 600 km²) amazonského dažďového pralesa v slnečnej Brazílii.
amazon
Zdroj: Pexels

Švédsky miliardár a aktivista Johan Eliasch, s odhadovaným majetkom 2,4 miliardy libier, je známy svojimi unikátnymi prístupmi k ochrane životného prostredia, najmä amazonského dažďového pralesa. Tento “finančník” využíva svoje bohatstvo a obchodné schopnosti na ochranu ohrozených území.

V roku 2005 získal Eliasch pozornosť médií, keď kúpil 400 000 akrov (1 600 km²) amazonského dažďového pralesa v slnečnej Brazílii. Jeho cieľom však nebolo komerčné využitie, ale ochrana týchto území. Eliaschova environmentálna angažovanosť pramení z osobného záujmu o zmenách klímy. Vyrastal v Štokholme, kde kedysi lyžoval od októbra do apríla. Keď zistil, že to už nie je možné kvôli klimatickým zmenám, začal sa viac zaujímať o globálne environmentálne dohody, akou je napríklad aj Kjótsky protokol.

Eliasch má tiež bohatú kariéru v oblasti športu, kde v súčasnosti pôsobí ako prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Predtým zachránil spoločnosť HEAD, ktorá bola na pokraji bankrotu, keď ju kúpil v roku 1995. Jeho snahu o ochranu prírody si všimla aj britská vláda. V roku 2007 ho vtedajší premiér Gordon Brown poveril skúmaním úlohy odlesňovania pri klimatických zmenách. Následne sa stal špeciálnym zástupcom premiéra pre túto oblasť.

Johan Eliasch
Johan Eliasch

Okrem svojej kúpy amazonského pralesa, založil aj organizáciu Rainforest Trust, ktorá chráni ohrozené tropické lesy po celom svete. Dodnes táto organizácia ochránila 37 miliónov akrov dažďových pralesov a poskytla ochranu tisíckam ohrozených druhov. Spolu s organizáciou Cool Earth tiež podporuje miestne komunity v boji proti výraznému odlesňovaniu. Ako prezident FIS, Eliasch presadzuje environmentálne témy, vrátane záväzku znížiť emisie organizácie o polovicu do roku 2030 v rámci kampane “Race to Zero“.

Mohlo by vás zaujímať:

Založil aj FIS Rainforest Initiative, ktorá kompenzuje emisie z podujatí investíciami do ochrany pralesov. Aj takýto prístup k problematike ukazuje, ako môže súkromný kapitál prispieť k ochrane životného prostredia.

Zdroj: HappyEcoNews

Total
0
Shares
Podobné články