Najbelšia farba odrazí až 98 % svetla. Pomôcť má pri globálnom oteplovaní

Širšie využitie tejto farby by mohlo mať významný vplyv na mestské tepelné ostrovy, kde husté mestské prostredia pohlcujú a vyžarujú viac tepla.
biela farba
Zdroj: Purdue University

Vedci z Purdue University vyvinuli najviac bielu farbu na svete, ktorá má potenciál významne znížiť spotrebu energie a prispieť k zmierneniu klimatických zmien. Táto nová farba odráža až 98 % slnečného svetla, čím zabraňuje absorpcii tepla na povrchu budov. Použitie tejto farby môže znížiť povrchovú teplotu budov o viac ako 20 °C v porovnaní s bežnými farbami, čo znamená nižšiu potrebu klimatizácie, a zároveň nižšiu spotrebu energie v mestských oblastiach.

Širšie využitie tejto farby by mohlo mať významný vplyv na mestské tepelné ostrovy, kde husté mestské prostredia pohlcujú a vyžarujú viac tepla, čo zvyšuje teplotu v mestách. Výskumy ukazujú, že ak by sa táto farba použila na širokej škále budov v mestách, letné teploty by sa mohli znížiť až o 2 °C. Týmto spôsobom by táto inovácia mohla zlepšiť životné podmienky počas horúčav a zároveň znížiť spotrebu energie.

Komerčný úspech je blízko

Okrem budov sa táto technológia môže použiť aj na ďalšie povrchy, ako sú chodníky, prístrešky alebo dokonca vozidlá, čo ešte viac rozšíri jej chladivý účinok. Táto inovatívna farba je založená na uhličitane vápenatom, čo ju robí ekologickou a obnoviteľnou. Jej komerčné uvedenie na trh sa očakáva už v roku 2023 a jej potenciál na zlepšenie energetickej efektívnosti a zmiernenie klimatických zmien je obrovský.

biela farba
Najbelšia farba | Zdroj: Purdue University

CIARA

Mohlo by vás zaujímať:

CIARA

Zatiaľ čo výnimočný solárny výkon najbelšej farby na svete pridá dôvod k ďalšej optimalizácii pred hromadnou výrobou, jej bezprostredný príchod je predzvesťou posunu vo využívaní prírastkových inovácií materiálov.

Zdroj: HappyEcoNews

Total
0
Shares
Podobné články